Повече от половината месо, което българите консумират, идва от внос 24.09 | 10:14

Регионално разпределение

От iNews.bg

Повече от половината месо, което българите консумират, идва от внос, въпреки че местното производство бележи ръст. Данните от Министерството на земеделието показват, че едва 37% от консумираното в страната месо е българско, съобщи NOVA.

За последната година производството на месо в България е нараснало със 7%, достигайки 116 тона червено месо. Въпреки това, потреблението на месо в страната е двойно по-голямо, което налага значителен внос

Най-голям дял в българското месно производство заема свинското – 75%, следвано от телешкото и говеждото с 16%, докато агнешкото месо съставлява едва 7%.

Намаляване на селскостопанските животни

Всички видове селскостопански животни отбелязват спад в броя си през изминалата година. Най-сериозно намаление има при козите – над 14%, като общият им брой вече е под 150 хиляди.

Овцете са намалели с 5% и макар все още да наброяват над 1 милион, броят им постепенно се приближава към тази граница. Въпреки това, България остава сред първите 10 държави в Европейския съюз по брой отглеждани овце.

Свинете в страната наброяват около 700 хиляди, а говедата са малко над половин милион. Биволите продължават да бъдат най-редките селскостопански животни с под 20 хиляди бройки, отглеждани предимно в Северозапада.

 

Регионално разпределение

Разпределението на животновъдството в страната е сравнително равномерно. В Югоизточна България се отглежда една трета от свинете, в Южния централен район – една трета от говедата и най-голям брой овце, а в Югозападна България са концентрирани повечето кози.

Най-голям дял от произведеното месо – една четвърт, идва от Североизточна България.

Тенденции в Европейския съюз

Според данни на "Евростат", намаляването на селскостопанските животни е тенденция в целия Европейски съюз. Козите бележат най-значителен спад от над 16% за последните 10 години, като общият им брой в ЕС едва достига 10 милиона.

За разлика от България, където преобладават овцете, в Европа най-разпространени са свинете – над 130 милиона, следвани от говедата с над 70 милиона, докато овцете са под 60 милиона.

Испания е страната с най-голям брой селскостопански животни в ЕС, отглеждайки една четвърт от свинете и почти същия дял от овцете в общността. Гърция лидира по отглеждане на кози с близо една трета от всички в ЕС, а Франция е начело при говедата.

Водещи

Най-четени