8 машини, създадени за потушаване на масовите безредици 13.01 | 16:30

Автомобилите на спецчастите

От Христо Узунов

Навяскъде по света избухват масови безредици, породени от общественото недоволство, а това изисква властта да предприеме ответни мерки за да овладее ситуацията. Div.bg разказват за 8 от специализираните автомобили, които полицаите използват за потушаване на протестите...

1460518

Beit Alfa Technologies RCU 7500, Израел

Израелската машина за разпръскване на демонстрации е изградена върху шасито на камион Mercedes, снабден с водометна помпа с 40 к.с. За радост на демонстрантите не е една от най-защитените машини, резервоарът за вода е сравнително малък, а протестиращите биват изкъпвани само с две оръдия.

1460517

Rosenbauer RWD 10000, Австрия

В сравнително спокойната Австрия също използват спецавтомобил на базата на Mercedes SK2629. Шестколесната пълноприводна машина е с добре защитено шаси и стъкла и развива скорост от 70 км/ч. Предназначена е да разгонва демонстранти с помощта на водометни оръдия с далекобойност от 60 метра. Оборудвана е с цели пет лафетни ствола, а обемът на водния резервоар е цели 10 000 литра.

1460515

Лавина-Ураган, Русия

Един от многото автомобили за разгонване на демонстранти в необятната Русия е направеният на базата на Урал-532362 "Ураган" от серията "Лавина". Добре защитената машина е снабдена с водомети и осемстволни гранатомети, изстрелващи светозвукови боеприпаси и гранати със сълзотворен газ. Също така разполага със системи за пожарогасене и хидравлични устройства за разрушаване на барикади и заграждения.

Водещи

Най-четени