8 от 10 българи искат да има Закон за частния фалит 27.03 | 10:53

Добре е той да обхване и свободните професии, казва омбудсманът

От iNews.bg

Над 81% от българските граждани очакват и искат да бъде приет закон за частния фалит, който да уреди несъстоятелността на физическите лица. Това заяви пред БНТ омбудсманът Мая Манолова. Това е един огромен процент, който е и адекватен на огромния проблем, който имат българите със затруднението да плащат своите кредити - към банки, към фирми за бързи кредити, лизингови къщи, включително и битовите си сметки, допълни тя.

Числата са стряскащи - всеки трети български гражданин има кредит, допълни тя. 800 милиона лева са потребителските кредити, които имат проблем с обслужването и са отчетени като "лоши", обясни Манолова.

Първото и основно условие, за да влезе едно лице в процедура по гражданска несъстоятелност, е то да бъде свръхзадължено, коментира омбудсманът.

"Предвид ситуацията в България, има смисъл ако гражданската несъстоятелност се разпростре и върху лицата предприемачи, тези, които извършват икономическа дейност, но не са регистрирани като търговци - това са всякакви свободни професии, но и физическите лица, потребители, които имат кредити, даже включително не могат да си плащат битовите сметки към Топлофикация, към ЕРП-тата, към ВиК, към мобилните оператори, всичко, което тегне върху бюджета на едно домакинство", обясни Манолова.

Водещи

Най-четени