823-ма пловдивчани са опитали да се самоубият за последните 5 години 17.05 | 20:10

Хората посягат най-често на живота си заради парични проблеми

От Ивелина Георгиева

823 опита за самоубийство са направени през последните пет години в Пловдивска област. Това сочат данните от анализ на регистрираните суицидни случаи в периода 2008-2012 година, предаде БТА.

Според специалистите тази бройка означава, че всеки втори ден някой е посягал на живота си.

Анализът отчита, че през последните пет години се наблюдава тенденция за увеличаване на броя на опитите и реализираните самоубийства в Пловдивска област.

Суицидната смъртност в района е била 11 на 100 000 жители през 2008, а през 2012 година нараства на 14, каза д-р Илияна Левенова от Регионалната здравна инспекция в Пловдив на среща с медицински специалисти, психолози и социални работници.

Според нея хората посягат на живота си най-често заради парични проблеми, като увеличението на случаите съвпада с годините на световната икономическа криза.

Най-честите самоубийства са самообесването и скачането от висока сграда. Около 8 процента са сложилите край на живота си с огнестрелно оръжие, което е по-предпочитан метод от мъжете, каза Левенова.

Тя уточни, че за този период няма самозапалвания. Най-често хората посягат на живота си чрез медикаментозни отравяния - начин, избиран от жените.

Статистиката сочи, че при осъществените самоубийства броят на мъжете е повече от този на жените, а при опитите е обратно.

Не всички суицидни действия се отчитат като такива, каза Левенова и допълни, че фактически се регистрира всеки четвърти случай.

Анализът е подготвен в изпълнение на програмата за превенция и терапия на лицата със суицидно поведение.

Водещи

Най-четени