Google почете един от московските символи 12.07 | 17:38

Храмът „Св. Василий Блажени“ чества 450 години от построяването си

От iNews.bg

Google Doodle отбеляза 450 години от изграждането на един от символите на руската столица Москва – храмът "Св. Василий Блажени", разположен на на Червения площад.

"Св. Василий Блажени" е част от списъка на UNESCO за световното историческо наследство. На сайта на организацията отбелязват, че той е неразривно свързан с историята на страната. Храмът е построен по заповед на Иван Грозни по случай превземането на Казан. Той е една от една от най-красивите православни църкви и е най-разпознаваемият символ на Москва.

Храмът се състои от девет параклиса, а над тях се издига десети купол. Всеки един от тези обекти има свой купол с различни шарки.

"Св. Василий Блажени" е строен в периода 1555 – 1561 година, гласи информацията на руския Държавен исторически музей. През 1918 година храмът е бил иззет "за държавни нужди" и на 21 май 1923 година е превърнат в музей и отворен за посетители и туристи. Все пак до 1929 година там са се провеждали и богослужения.

В момента храмът е държавна собственост – филиал на Държавния исторически музей. В него обаче се отслужват и литургии, особено на големи християнски празници.

 

Водещи

Най-четени