Kinect спасява финансите на Microsoft 28.01 | 07:56

Печалбата на компанията от 6,6 млрд. долара за три месеца надмина очакванията

От Нели Минчева

Нетната печалба на информационната група Microsoft се понижи за второто фискално тримесечие, но резултатите, подпомогнати от силното представяне на системата за видеоигри Kinect, все пак надминаха очакванията на анализаторите.

Печалбата възлезе на 6,63 млрд. долара, което е с 0,4% по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Продажбите отчитат ръст от 5 на сто до 19,95 млрд. долара.

Според изявление на компанията, цитирано от АФП, за по-доброто представяне от очакванията е помогнало "темпото на корпоративните разходи, комбинирано със силно потребителско търсене".

Все пак в групата имат и слаби звена или поне такива, които губят от предишния си блясък. Някога най-силната част от бизнеса на Microsoft – подразделението, свързано с операционната система Windows, отбелязва спад от близо 30% в продажбите си на годишна база до 5,05 млрд. долара.

За сметка на това Kinect се радва на силен интерес, като звеното на групата за развлекателни устройства бележи скок от 55% в своите продажби до 3,7 млрд. долара.

Що се отнася до онлайн дейностите, Microsoft задълбочава загубите си за тримесечието до 53 млн. долара спрямо 463 млн. преди година. Това се случва въпреки отчетеното близо 20-процентово увеличение на продажбите до 691 млн. долара.

Водещи

Най-четени