Microsoft патентова телефон със сменяеми модули 26.09 | 15:46

Потребителят ще може да се възползва от различните приложения в един телефон

От Георги Георгиев

Американският софтуерен гигант Microsoft подаде патент за смартфон тип "слайдер", който да работи с взаимозаменяеми модули, пише PhysOrg.com. Така към слота му под горния панел ще могат да бъдат поставени например гейм контролер, резервна батерия или клавиатура.

Патентът е наречен "Мобилно комуникационно устройство, разполагащо с множество взаимозаменяеми вторични устройства". Основното предимство е, че телефонът ще позволи на потребителя да се възползва от възможностите на различните приложения в един телефон.

Патентът е бил подаден още през март 2010 г., като официалното му публикуване е станало миналата седмица от щатското патентно ведомство.

Реакциите към идеята на Microsoft са противоречиви. Някои наблюдатели на развитието на компанията, коментират, че концепцията изглежда странна и доста обременителна. Според други обаче идеята на Microsoft е впечатляваща и притежава потенциала да се превърне в маркетингов успех.

Сред честите коментари бе и твърдението, че Microsoft не е първата компания, която се заиграва с идеята за мултифункционални смартфони. Израелската компанията Modu се опита да създаде телефонен модул, който да се поставя в различни обвивки. Тя обаче бе принудена да прекрати дейността си по-рано тази година, а патентите ѝ бяха изкупени от Google.

Миналата година японската NTT Docomo представи телефон, който се разделя на две функционални части, които работят в многозадачен режим.

Засега все още не е ясно дали Microsoft разработва подобен многофункционален телефон или целта е просто да патентова идеята и така да накара евентуалните бъдещи създатели на подобен телефон да плащат за правото да я използват.

Водещи

Най-четени