3 бона глоба, ако караш в насрещното 24.02 | 12:19

Зимните гуми стават задължителни, „джигитите” по улиците остават без номера на колата

От iNews.bg

Драстично увеличение на глобите за каране в насрещното платно. Санкцията за грубото нарушение скача над  100 пъти. В момента, ако водач бъде заловен да шофира в насрещното, КАТ му налага глоба между 20 и 150 лв. С приетите днес на първо четене промени в Закона за движение по пътищата обаче депутатите решиха, че санкцията трябва да бъде увеличена на 3000 лв. Паралелно с това и провинилият се шофьор ще остава без книжка за половин година. Нововъведението се отнася за каране в насрещното на магистрали и скоростни пътища, каквито през последните години започнаха да се наблюдават все по-често.

Който не плаща наложените му по-рано глоби пък ще остава без кола. Според приетите промени в закона такова наказание грози всеки шофьор, който не се е издължил в срок за предишните си провинения. Ако се стигне до налагането на санкцията, автомобилът на виновника ще остава без регистрационни номера за 1 месец. Абсолютно същото наказание грози и "джигитите”. КАТ ще им отнема табелите, ако бъдат заловени да карат с над 50 км/ч над разрешената скорост в даден участък в населените места.

За първи път у нас шофьорите на леки автомобили ще бъдат задължени и да използват т.нар. зимни гуми за студения сезон. Приетите на първо четене промени в закона предвиждат те да станат задължителни между 1 ноември и 1 март. Ако не спазват нововъведението, ги грози глоба. Досега използването на зимни гуми беше само препоръчително, а в Закона за движение по пътищата съществуваше изискване единствено за минимална дълбочина на грайфера на гумата.

Нов момента в нормативната уредба е и въвеждането на понятието "нов водач”. Това ще са хората, придобили наскоро свидетелство за управление на МПС. Така през първите 2 години след получаването на книжка, шофьорите ще имат в талона си 26, а не 39 точки. Ако през този период те не са направили нарушения, за които се отнемат точки от талона, след изтичането на 2-годишния период новите водачи ще получават и останалите 13.

Сериозно увеличаване на глобите ще има и за превишена скорост в града и шофиране след употребата на алкохол. "Джигитите” ще плащат 3 пъти по-солени глоби, ако бъдат заловени да карат с над допустимата скорост в населено място. По-високи санкции се предвиждат и за тези, които бъдат хванати зад волана с концентрация на алкохол в кръвта над допустимите 0.5 промила. В  зависимост от броя изпити чашки, провинилият се водач може да остане без книжка за срок до 18 месеца. 

Водещи

Най-четени