MINI вече и с „летящи врати“ 01.04 | 14:11

Освен по-готина, те правят колата и много по-практична в града

От Кристиан Костурков

MINI вече се предлага и с т.нар. "летящи врати". Те допълват богатата гама от опции за допълнително оборудване. Освен, че така култовите британски модели става много по-готини, със "Scissor Doors”, както е официалното име на екстрата, марката предлага ефикасно решение за предизвикателствата на градската среда и в унисон с легендарната MINI концепция.

Първоначално новото оборудване ще се предлага за MINI с 3 врати, MINI Paceman и новото MINI Кабриолет. От моделната 2017 г. ще е налично и за MINI с 5 врати, шествратото MINI Clubman и MINI Countryman. Цена, която бъдещите собственици ще трябва да доплатят за летящите врати е 1 959 евро.

Иновативната опция е създадена на базата на особено рафинирана концепция на каросерията с две "летящи" врати, които се отварят вертикално нагоре, осигурявайки ефективно решение за паркиране в ограничени пространства, особено в многоетажни обществени паркинги или на местата със скромно отстояние от съседната кола.

1678500

Благодарение на прилагането на водещия за марката принцип "clever use of space” при разработването на новите врати и използването на електрохидравличен механизъм, който ги активира, необходимата широчина за паркомясто, включително пространството за достъп на водача и пътника до него, е редуцирана с почти 30% - от 2 681 до само 1 930 мм. Със ширина само 1 727 мм MINI с 3 врати може да се побере в практически всяко паркомясто, колкото и тясно да е то, без да се правят компромиси с комфорта

От инженерна гледна точка, концепцията на крилатите врати е снабдена серийно с множество функции за комфорт, а също така е технически подготвена за инсталиране на нови технологии в бъдеще.

1678501

"Серийно вратите могат да се отварят и затварят с помощта на дистанционно управление. В комбинация с опцията Комфортен достъп, всяко MINI, оборудвано със "Scissors doors”, може да се отваря и затваря с помощта на бутон на дръжката на вратата. При условие, че ключът за запалването е в непосредствен контакт с неговия водач. В бъдеще достъпът до автомобила може да бъде осигурен чрез смартфон с апликацията MINI Excitement", обяснява Далф Райтман, ръководител на "Управление на специалното оборудване" на компанията/

"За да се постигне максимална пасивна безопасност, крилатите врати не само разполагат с много твърди елементи за защита от страничен удар, но и със система за пиротехническо аварийно отваряне "Pyrotechnic Emergency Exit”. При нея мощни пропеленти гарантират аварийното отделяне на вратите при инцидент в рамките на милисекунди, за да осигурят достъп на екипите за бърза помощ до пътниците, в случай на нужда" казва Малф Ралелр, ръководител на "MINI производствени иновации".

Водещи

Най-четени