АПИ: Пътната обстановка в Североизточна България се усложнява 27.01 | 14:08

Шофьорите там да не тръгват на път, ако не е наложително, призовава Георги Терзийски

От iNews.bg

Заради интензивните снеговалежи и бурен вятър се образуват навявания и преспи и се усложнява обстановката Североизточна България. Шофьорите да не тръгват на път към тази част от страната, ако не е необходимо. Това призова на брифинг за актуалната пътна обстановка председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски. В Източна България днес е определен оранжев код за потенциално опасно време в 9 области: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Сливен, Бургас и Ямбол.

Ако се налага пътуване, шофьорите да тръгват с автомобили, оборудвани с вериги и подготвени за зимните условия, каза още Терзийски и апелира шофьорите на тежкотоварните камиони да спазват всички разпореждания на МВР и на АПИ, за да не се допуска затрудняване на работата на снегопочистващата техника. Там, където е необходимо, ще бъде ограничавано временно движението, за да се извърши снегопочистване и да се осигури безопасносното пътуване на всички, заяви председателят на АПИ.

Поради навявания, намалена видимост и снегопочистване временно е ограничено движението по АМ "Тракия" от пътен възел "Зимница" до Бургас. Шофьорите трябва да карат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: АМ "Тракия" при пътен възел "Зимница" – с. Зимница – "Петолъчката" –  път I-6 Карнобат – Айтос – Бургас и обратно. Поради обилния сняг и навявания за всички автомобили е затворен най-високият старопланински проход "Троянски". Без ограничения е преминаването през проходите "Петрохан", "Шипка" и "Република". Заради интензивен снеговалеж и почистване е ограничено преминаването на МПС над 12 т през проходите "Превала" и "Рожен", както и по път III-866 Девин-Михалково.

Отпаднаха ограниченията за автомобили над 12 тона по направленията София – Русе и и София – Варна на територията на областите Ловеч и Велико Търново, информира Георги Терзийски и посочи, че няма сигнали за бедстващи хора и закъсали автомобили.

Директорът на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ инж. Даниел Иваничков информира, че от бурните ветрове се образуват навявания и преспи в областите Шумен и Добрич, както и в област Бургас. Поради навявания е ограничено движението на всички автомобили по път I-9 Каварна – Шабла. Временно е спряно преминаването на тежкотоварни МПС над 12 тона по пътя Шумен – Каолиново, както и по третокласния път към Аксаково, каза инж. Иваничков. Той призова всички водачи да карат с повишено внимание, заради очакваните големи количества сняг в областите Шумен, Варна, Добрич и Бургас.

Водещи

Най-четени