Бензин и дизел под 2 лв. цяла година 02.01 | 16:04

Сривът на цената на петрола и връщането на иранския нефт на пазарите ще задържат цените ниски

От iNews.bg

Поне до края на годината шофьорите у нас ще могат да се радват на евтини горива. Очаква се цените да се задържат на нивата, на които са в момента. Което означава, че ще купуваме бензин и дизел срещу по-малко от 2 лв. за литър поне до следващата Нова година. Нещо повече, дори има и възможност цените да паднат още малко. Това прогнозира експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев пред Нова ТВ.

През последните няколко месеца цените на автогоривата у нас паднаха сериозно. Причината е в срива на котировките на петрола по световните пазари, който през последните месеци удари 11-годишно дъно. Последното намаление по българските бензиностанции беше на Бъдни вечер, когато цените на бензина и дизела паднаха под 2 лв. От тогава литърът върви по 1.97-1.98 лв., а има градове, където дори е и по-евтино. Цената на литър газ пропан бутан пък се движи около 89-90 ст. Според Бенчев обаче не е изключено тези тарифи да паднат още в близко бъдеще. Причината е, че спадът в цената на петрола се отразява на бензина и дизела след 3-4 седмици. Поради тази причина е възможно в близко бъдеще автогоривата дори да поевтинеят още.

Със сигурност обаче увеличение до края на 2016 г. не може да се очаква, смята още експертът. Освен евтиният петрол на световните пазари, има и още една причина да не се очаква ръст на цените на горивата. Това е очакваното включване на Иран на пазара през второто тримесечие на годината. Така след многогодишно прекъсване заради наложеното му ембарго, Техеран се очаква да залее пазарите с допълнителни количества черно злато, които няма да позволят повишаване на цените.

 Макар добрите новини за шофьорите да са налице, такива няма да има за клиентите на автобусните превози. Въпреки спада в цената на дизеловото гориво компаниите не планират да пуснат по-евтини билети. Причината е, че на фона на по-малкото разходи за гориво, се увеличават другите разходи на превозвачите – например поскъпването на винетките. Затова и от бранша засега планират с по-евтиния дизел да компенсират останалите растящи разходи, а не да свалят цените на билетите.

Водещи

Най-четени