В 12 държави от ЕС купуват по-евтино от нас дизела 03.09 | 10:47

Без данъци и акциз обаче цените ни са сред най-високите

От Кристиан Костурков

В 12 държави от ЕС шофьорите купуват по-евтин дизел от тези в България. Това показват данните на европейския енергиен портал energy.eu. Нафтата по бензиностанциите се продава по-евтино в Австрия, Чехия, Естония, Франция, Унгария, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Словакия и Испания. При някои от тях разликите са минимални спрямо действащите у нас цени, но при други те са доста сериозни.

 Така например в Чехия литър дизелово гориво струва средно 2.12 лв., а у нас цената по бензиностанциите в момента е предимно 2.15 лв. В Словакия горивото върви по около 2.13 лв., а в Унгария и Испания цената е съответно 2.11 и 2.10 лв. В същото време обаче има и няколко държави, където литър дизел се търгува под 2 лв. Такива са Австрия и Латвия с 1.93 лв., Естония – 1.96 лв., Люксембург – 1.91, а най-евтино това гориво може да се намери в Литва и Полша, където средните цени в момента са съответно 1.82 и 1.81 лв.

В останалите 16 държави членки дизелът в момента се продава по-скъпо от този в България. Както и при държавите с по-ниски цени, тук разликите са от 1-2 стотинки до близо лев отгоре. Най-близко до състоянието на пазара у нас са в Словения, където нафтата струва 2.19 лв., както и в съседна Гърция, където литърът върви средно по 2.20 лв. Нашите цени пък са драстично по-ниски от италианските и британските. На Апенините дизелът се продава срещу 2.81 лв., а в Обединеното кралство – с още 10 стотинки по-скъпо.

В същото време обаче в Евросъюза има само 3 държави, където бензинът е с по-ниска цена от тази у нас, а също и една с идентични на тарифите в България. Това е Естония, където литър А 95 също се продава средно срещу 2.15 лв., колкото е най-често и по родните бензиностанции. Малко по-евтино пък бензинът може да се намери в Латвия, Литва и Полша, където цените са съответно 2.14, 2.11 и 2.02 лв.

Не точно така обаче изглежда ситуацията, ако се погледнат цените на горивата без в тях да бъдат включени данъци и акцизи. Както у нас, така и в останалите европейски страни шофьорите, когато си купуват гориво, реално плащат повече пари на държавата под формата на различни налози, отколкото на търговеца и производителя на съответното гориво. Въпреки това обаче в България клиентите на бензиностанциите плащат едни от най-високите цени за самото гориво, ако от него бъдат извадени акцизът и ДДС-то.

Според данните на energy.eu в България литър А 95 без налозите струва малко над 1.08 лв. Което е третата най-висока цена в ЕС. По-скъпо бензинът без акциз и ДДС струва само в Дания – почти 1.99 лв., в Италия – 1.14 лв. и в Малта – малко над 1.22 лв. В останалите 24 страни членки цената е по-ниска. Абсолютно същото е положението и при дизела. И отново същите държави имат по-високи цени от българските. В Дания литър дизел без налозите струва 1.22 лв., в Италия – малко над 1.15 лв., а Малта е рекордьор с близо 1.26 лв. за литър. Към тях може да се причисли и Гърция, където цената е почти идентична с нашата и дори по-евтина, макар и с десети от стотинката. У нас цената без акциз и ДДС в момента е точно  1.1461 лв., а в южната ни съседка – 1.1422 лв.

Водещи

Най-четени