Вижте първото семейство, което ще се вози на колите без шофьор на Volvo 10.01 | 14:31

Алекс и Паула Хейн от Гьотеборг, заедно с дъщерите си, ще изпробват автономните автомобили на шведите

От iNews.bg

Volvo Cars разкри нов забележителен етап от проекта си за автономни коли, като представи 4-членно семейство по време на ежегодното автомобилно шоу в Детройт. Алекс и Паула Хейн от Гьотеборг, Швеция, както и двете им дъщери, са първите, които ще вземат участие в изпитателната програма за автономно шофиране, с истински автомобили и в реални условия на пътя.

"Нашият основен фокус винаги са били хората и улесняването на живота им", заяви Хакан Самюелсън, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Car Group. "Новите технологии ще усъвършенстват шофирането, като го направят по-безопасно и удобно”, допълни той.

Според Volvo, в бързината да създадат напълно автономни коли, много автомобилни производители забравят най-важното – хората, които ще ги използват. Подходът на Volvo се отличава с технология, базирана именно върху ролята на шофьора. "Целта на изпитателния период е проектът Drive Me да се фокусира върху живота на хората и да окаже положително влияние върху обществото като цяло. Ние прилагаме цялостен, а не само технологичен подход в проучванията и процесите на развитие. Доколкото ни е известно, никоя друга компания не разработва технологии за автономно шофиране, взимайки предвид чисто човешката гледна точка", подчерта Хенри Грийн, вицепрезидент по проучването и развитието във Volvo Car Group.

В тестовата програма Drive Me участват обикновени хора, обществени личности и представители на академичните среди. Това вероятно е най-амбициозният и всеобхватен проект за безпилотно управление, в който близо 100 автономни коли с реални хора зад волана ще се движат по пътищата на шведския град Гьотеборг през 2017 г. Очаква се в близко бъдеще проектът да се разшири и в други градове по света.

"Бихме искали да разберем как се чувстват хората в автомобила, когато включват или изключват автономния режим, и какви дейности извършват, докато пътуват към избраната от тях дестинация", допълни Грийн. Шведският производител на автомобили планира да пусне на пазара първия си изцяло автономен модел до 2021 г.

Водещи

Най-четени