Двойно повече дрогирани шофьори по пътищата за половин година 28.12 | 17:21

Над 200 пияни са хванати зад волана за седмица и то още преди да започнат празниците

От iNews.bg

Само в рамките на една седмица по българските пътища са били хванати 201 пияни и 46 дрогирани водачи. Това е станало още преди началото на празниците, когато традиционно шофирането след употреба на алкохол се увеличава. Пияните и дрогираните водачи са били хванати между 12 и 18 декември, когато у нас се проведе специализираната операция, проведена в рамките на европейската програма TISPOL.

Въпреки тревожните данни обаче се оказва, че броят на заловените зад волана след употребата на алкохол намалява спрямо лятото. При проведена между 6 и 12 юни идентична операция хванатите да шофират пияни са били 367 на фона на сегашните 201. В същото време обаче драстично се увеличава броят на водачите, седнали да карат под въздействието на наркотици и други упойващи вещества. Докато при лятната акция TISPOL са били установени 19 такива случаи, сега те скачат над 2 пъти.

През периода на сегашната операция са били проверени общо 15 038 водачи, съобщават от МВР. При установени са 232-ма от тях са били установени нарушения. Както вече стана ясно, огромна част от тях са за шофиране в нетрезво състояние.

Според данните на ГД "Национална полиция" най-много пияни водачи са били хванати на територията на ОДМВР-Благоевград – 20 и ОДМВР-Варна и София – по 17. Дирекциите с най-нисък брой шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол са СДВР – 0, ОДМВР-Видин, Монтана и Смолян – по двама. От общо 46-имата водачи, засечени да управляват под въздействието на наркотични и упойващи вещества, 7 са установени на територията на ОДМВР-Велико Търново, на СДВР - шестима, по петима в ОДМВР – Бургас и Ловеч, ОДМВР-Стара Загора – четирима, по трима в ОДМВР-Кюстендил, Пазарджик и Плевен, ОДМВР-Благоевград и Пловдив – двама, и по един в ОДМВР –Сливен и Смолян.

По време на проверките пътните полицаи са упражнили засилен контрол и за задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Така на 395 водачи са съставени актове за липса на валидна полица.

Водещи

Най-четени