Десетки пъти повече сядат надрусани зад волана 06.12 | 18:03

Хванатите вече влизат в черен списък на МВР, глобите и санкциите - директно на пътя

От iNews.bg

Шофьори все по-често сядат зад волана не само пияни, но и надрусани. При заловените зад волана след употреба на наркотици се отчита истински бум. Броят им е нараснал десетки пъти за последните 4 години. А най-голям е процентът на шофьорите, седнали зад волана след употреба на амфетамини и метамфетамин, предаде Нова телевизия.

Шофьорите, употребили наркотици, се увеличават драстично в последно време. 2700 са само от началото на годината. А 4 пъти се е увеличил само броят на надрусаните с амфетамини и метаамфетамини, седнали след това зад волана. На практика този тип дрога може да си приготви всеки, дори в домашни условия. В интернет изобилства от рецепти.

"С въвеждането на тестовете за наркотици от "Пътна полиция” се наблюдава бум на разкриваемостта на употребата им от шофьорите”, разказва пред Нова телевизия д-р Александър Канчелов, специалист по психиатрия и зависимости. По думите му употребата на упойващи вещества не е нещо ново. "За съжаление, от няколко десетилетия употребата им от младите хора, които са по-незряли и склонни да подценяват рисковете, е масова”, отбеляза той.

"Ние нямаме адекватна политика към употребата на алкохол”, съобщи още експертът. И добави, че стратегията за употреба на наркотици се създава няколко години и не се изпълнява. Д-р Канчелов съветва родителите да обръщат достатъчно внимание на децата си.

Хванатите да карат след употреба на наркотици обаче вече ще ни глобяват електронно и директно на пътя - без дълго писане и чакане. Санкцията ще се отразява веднага и в информационните системи на МВР. А пътните полицаи в цялата страна вече са обучени да работят с новата система.

Водещи