До 5 години Ford пуска кола, която ще се кара напълно сама 17.08 | 15:26

Автомобилът няма да има нито волан, нито педали, нито изобщо шофьорска седалка

От iNews.bg

В рамките на следващите 5 години на пазара ще се появи автомобил, който ще се управлява напълно самостоятелно и няма да има нужда от шофьор. Колата дори няма да има място за водач, съответно ще липсват и волан, скоростен лост и педали. Това пише в официално съобщение на Ford Motor Company.  

За момента очакванията са, че автомобилът ще бъде използван предимно в градски условия. Като най-вероятни потребители на модела се посочват куриерските фирми, които искат да намалят разходите си за бизнеса. За да се движат спокойно "безпилотните” коли, в градовете вероятно ще бъдат създадени и специални улици или зони.

Ford обаче не е първата компания, която обявява за разработката на напълно автономен автомобил. Прекият конкурент в САЩ General Motors, както и японците от Toyota, вече заявиха за своите разработки в тази посока, припомня "Интерфакс”. Паралелно с това редица автопроизводители вече масово въведоха определени автономни функции в серийните си модели като самостоятелно паркиране, автоматично спиране при появяване на препятствие на пътя, поддържане на постоянна скорост, движение в една и съща лента и т.н.   

Водещи

Най-четени