Евтините горива върнаха колите по пътищата 31.03 | 12:03

Бензиностанциите започнаха да поръчват с 50% повече бензин началото на 2015 г.

От Кристиан Костурков

Поевтиняването на автомобилните горива върнаха българите зад волана. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за производството и доставките на горива през януари т.г. Въпреки, че в първият месец от годината традиционно потребителите са по-пестеливи, се оказва, че те растат значително и при някои увеличението дори достига до 50%.

Такава например е ситуацията с най-масовото автомобилно гориво – бензинът. Производството му през януари 2016 г. спрямо януари 2015 г. е нараснало с 10.1%, а доставките – с цели 50 на сто. При дизеловото гориво пък увеличението в производството в рамките на 12 месеца е 30.1%, а при доставките то е 37.5 на сто. При най-евтиното автомобилно гориво – газ пропан-бутан доставките също бележат ръст – от 22.6%, но производството остава без изменение. И макар статистика за доставките да не в 100% съизмеримо с реалното потребление, ясно е, че бензиностанциите и петролните бази не разполагат с неограничени обеми на резервоарите си и поръчаното за тях гориво в по-големи количества е следствие от по-голямото търсене от крайния клиент.

В рамките на периода януари 2015-януари 2016 г. от НСИ отчитат още и ръст в доставките на природен газ – с 13.7% и на електроенергия – с 5 на сто. Паралелно с това обаче намаление има при твърдите горива – с 4.4%. В същото време обаче се отчита намаление в производството им. При природния газ то е 30%, при твърдите горива – 3.5%, а при електроенергията – 5.3 на сто.

През януари т.г. увеличение в производството на повечето енергийни продукти се отчита и спрямо декември м.г. При пропан-бутана то е с 12.5%, при безоловния бензин – с 11.5%, при дизеловото гориво – с 8.7 на сто, при природния газ – с 16.7 на сто, а при електроенергията – с 4.9%. Намаление има единствено при производството на твърдите горива, което е в рамките на 4.4 на сто, показват данните на националната статистика.

Водещи

Най-четени