Екоизискванията към новите коли скараха Ford и Тръмп 22.08 | 11:36

Президентът на САЩ не иска въведените от Обама стандарти

От iNews.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп атакува автомобилните производители, които не подкрепиха идеята му, да отмени екологичните норми, въведени от Барак Обама. Тръмп спомена специално Ford, които се договориха с ръководения от демократите щат Калифорния, който има едни от най-стриктните изисквания за ниска консумация на гориво от бъдещите модели автомобили, пише Ройтерс, предаде БГНЕС.

Въпреки че концентрираха недоволството на Тръмп, Ford не бяха единствения производител, който се включи в доброволното споразумение. Honda, BMW и Volkswagen също приеха нормите на Калифорния.

Изискванията на Златния щат са по-малко стриктни от тези, които включваше плана на Барак Обама, но значително по-стриктни от предложените от Доналд Тръмп.

Тръмп каза, че основателят на легендарната компания Хенри Форд би бил "много разочарован ако види какво правят наследниците му в наше време.” Според президентът на САЩ, ако се съобразят с екологичните изисквания на Калифорния, Ford ще произвеждат "по-скъпи коли, които не са толкова сигурни и не работят толкова добре.”

Компанията отговори в изявление, че е фокусирана върху опазването на околната среда, както и върху запазването на достъпите цени на своите модели. Няма доказателства, че изискванията за по-ниска консумация на гориво по някакъв начин намаляват представянето на автомобилите, както твърди Доналд Тръмп.

Както природозащитници, така и властите в редица американски щати, оспорват позицията на президента, че предложените от него правила за новите модели автомобили, ще ги направят по-сигурни или значително ще намалят цената им.

Според повечето анализи, най-изгоден за потребителите би бил варианта, предложен от Барак Обама, защото спестяванията от цената на горивото ще са най-значителни.

Водещи

Най-четени