КАТ на лов за джигити без предупреждение 09.07 | 10:33

Влизат в сила новите строги мерки срещу нарушителите по пътищата

От iNews.bg

КАТ започва лов на джигити без предупреждение. От днес се премахват предупредителните знаци преди стационарните и мобилните камери за скорост. Така всеки, който нарушава ограниченията, ще бъде заснеман без да знае и ще разбере това, след като си получи "честитката".

Това става чрез влизащите в сила последните промени в Закона за движение по пътищата, които бяха приети от Народното събрание в края на юни. До премахването на предупредителните табели за камерите се стигна, след като депутатите се убедиха, че шофьорите масово намаляват скоростта само в зоната на табелата и след това продължават движението си с превишена скорост, припомня "Фокус".

Според другите влизащи в сила промени пътните полицаи вече имат право да извършват контрол с автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане, но той трябва да се осъществява само в техния обхват. Поне за 6 месец ще бъде спирана от движение кола, чийто собственик я е предоставил на лице, употребило алкохол над 0,5 промила, наркотични вещества или техните аналози. Същото е наказанието и ако самият собственик е заловен така зад волана. Досега срокът в закона беше до 1 месец.

Отново за срок от половин до 1 година ще бъдат сваляни номерата и на автомобил, управляван от водач без книжка. Същата е санкцията и ако собственикът на колата откаже да му бъде извършена проверка за алкохол или наркотични вещества. Регистрацията на автомобила за срок от 6 месеца до 1 година ще бъде прекратявана и когато собственикът го е предоставил на лице без книжка.

Водещи