КЗК пак проверява бензиностанциите за картел 07.07 | 12:14

Спадът в цената на петрола не се отразява на колонките, смята антимонополът

От Кристиан Костурков

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пак ще проверява бензиностанциите за картелно споразумение. След като преди няколко години антимонополният орган направи секторен анализ, обхващащ периода 2009-2011 г. и излезе само с предписания към търговците на горива без да налага глоби, сега започва нова проверка.

Основната причина за започналото производство за извършване на секторен анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво е съмнението, че през последната една година се наблюдава динамично развитие на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива, но това не се отразява в достатъчна степен, според КЗК, на вътрешния пазар у нас.

На първо място, на международните пазари се наблюдава чувствително понижение на цените на петрола, който е и основната суровина за производство на бензини и дизелови горива. Това поражда необходимост да бъдат детайлно разгледани конкурентните условия на пазара и да бъде установено до каква степен тази тенденция се прехвърля и върху цената на автомобилните горива за крайни клиенти, пише в решението на КЗК за започването на производството.

Също така на пазара на дребно с горива се наблюдава тенденция на промяна на модела на ценообразуване. При някои от участниците са въведени нови пазарни стратегии за привличане и задържане на постоянни клиенти, чрез предоставяне на отстъпки от вече обявената крайна цена.

На последно място, наблюдаваното навлизане на нови участници на пазара също би могло да доведе до промяна на пазарната среда в сектора. Във връзка със всички тези фактори от КЗК смятат, че се налага извършването на нов секторен анализ на пазарите на производство и

реализация на бензин и дизелово гориво. Той трябва да даде на Комисията детайлна представа за настоящите пазарни процеси и за нуждата от предприемане на допълнителни мерки от нейна страна, съгласно разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията, които да допринесат за правилното функциониране на пазарната среда, се казва още в решението на антимонополния орган.

Водещи

Най-четени