Как да подготвим колата за зимата – съветите на МВР 01.11 | 17:40

Традиционната акция „Зима“ вече е в ход

От iNews.bg

От днес Пътна полиция стартира традиционната акция "Зима". Ще се проверяват не само шофьори, но и велосипедисти, а също и пешеходци.

От МВР напомнят на водачите да използват гуми, предназначени за за зимни условия или на гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равана на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март съгласно Закона за движение по пътищата. Превозните три и четириколесни средства да имат задължителните аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка, както и други за безопасно пътуване през зимата средства- вериги за сняг, незамръзващ препарат за чистачки, антифриз.

Ето и съветите на полицията към шофьорите, за да не стигат до получаване на глоби, но и да бъдат по-безопасни по пътищата както за себе си, така и за останалите участници в движението.

-Погрижете се за гумите – от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени.

-Сменете водата с антифриз. 

-Проверете изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг.

-Проверете работи ли парното. 

-На път потегляйте само с изправни спирачки. 

-Заредете достатъчно гориво. Снабдете се с вериги за сняг и с въже за теглене. 

-Поддържайте чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите. 

-Проверете оборудването на 3- и 4-колесното МПС – има ли обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка.

-Не подценявайте локвите и рисковете от аквапланинг.

-При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирайте на телефон 112!

Водещи