Как да преодолявате умората по време на шофиране 27.07 | 15:30

Гумите, климатикът в колата, за какво трябва да внимаваме при шофиране през лятото

От iNews.bg

Предизвикателството да шофираме в летни условия  е  същото като това да шофираме в зимни условия.  Това каза автомобилният  състезател  и сертифициран  одитор  по стандарта за  пътна безопасност  Александър Димитров пред агенция "Фокус".  

"Преди да тръгнем на път с автомобил, трябва да сме сигурни, че той е  технически   изправен . Налягането на гумите на автомобила, когато той е натоварен и когато не е, е различно и това е важно да бъде взето предвид, за да осигурим добро сцепление с асфалта", отбеляза експертът.  

Важно е да предвидим  почивки , особено при дълъг път. При първи признаци на умора е важно да се спазват няколко основни правила. " Когато почувстваме умора, трябва да спрем  на първото възможно място и да отпочинем. 10-15 минути биха могли да ни заредят и да помогнат да запазим себе си, семейството си и околните. Когато пътуваме, винаги правим седалката да ни е удобна, да ни е комфортно и да се чувстваме добре, а това е едни от факторите, които ни предразполагат към заспиване. Моят съвет е да направим седалката в некомфортно положение – да вдигнем облегалката, да преместим седалката. Рефлексът от дъвченето на дъвка разсейва и не позволява да се унесете. Може да бъде отворен прозорец, за да влиза въздух отвън", изброи Александър Димитров. 

Климатикът в автомобила не трябва да е на много ниски градуси , за да не се стига до топлинен шок за организма при излизане от превозното средство, посъветва още Александър Димитров.  

Експертът заяви, че  всесезонните гуми  не са подходящи за условията в страната ни. "Всесезонната гума е направена за съвсем различен климат. Винаги съм апелирал хората да карат със зимни и летни гуми. Апелирам да не се купуват гуми втора употреба, да се подменят на няколко сезона в зависимост от това колко шофират. Много важно е съхраняването на гумата – температурите също влияят на гумите, състаряват ги и те стават негодни за употреба. Гумите трябва да бъдат в найлон и на проветриво място – в гараж, някъде, където температурите не са прекалено ниски или високи", обясни Димитров.  

Аптечка  и  пожарогасител  трябва да присъстват във всеки автомобил, припомни експертът. Важно е да се знае, че пожарогасителят също има технически преглед, който се осъществява на сертифицирани места. Той препоръча да бъде осигурен минимум килограмов пожарогасител. Аптечката се подменя минимум на 2 години, допълни Димитров. Триъгълник също трябва да присъства сред атрибутите на всеки автомобил.  

Експертът по пътна безопасност призова  пешеходците  да бъдат внимателни на пешеходните пътеки. "Съобразявайте се, оглеждайте се и бъдете сигурни, че колата ще може да спре и ви е видяла. Има мъртва зона, мъртва точка, в която шофьорът не ви вижда и просто не може да спре", обясни Димитров.

Най-четени