Кандидат-шофьорите минават през металодетектор преди да решават листовки 19.08 | 10:13

Теоритичните изпити вече ще се правят само в кабинети на „Автомобилна администрация“

От Кристиан Костурков

Правилата за кандидат-шофьорите за явяване на изпити се затягат допълнително. От понеделник влизат в сила промените в Наредба 38, чрез които се цели ликвидиране на порочните практики и измами при шофьорските изпити. Реално измененията влизат в сила от утре, но първите изпитвани по новите правила ще се явят на изпити в понеделник.

Едно от нововъведенията е, че кандидат-шофьорите ще бъдат проверявани с металодетектори преди да седнат на бюрата и да решават т.нар. Листовки, които вече се решават само на таблети. Целта е да се провери дали курсистите не носят в себе си мобилен телефон или друго комуникационно устройство, чрез което да получават помощ от друго лице, което да им диктува или предава по някакъв начин верните отговори на въпросите.

Преди да заемат местата си в изпитните кабинети, кандидатите ще бъдат проверявани с технически средства за наличието на електронни устройства у тях. За целта на 9 август 2016 година беше обявена обществена поръчка за техническото обезпечаване, припомнят от Министерството на транспорта. Предвижда се работните места на изпитваните да бъдат преградени едно от друго, така че да няма възможност за подсказване, размяна на таблети и други опити за манипулации. Всяко място ще бъде оборудвано с работна станция, камера и микрофон.

В залите ще бъдат монтирани системи за контрол на изпитния процес, апаратура за регистриране на сигнали от електронни устройства, както и система за автоматично известяване и записване на сигналите при тяхното засичане. Ще бъде осигурена и специализирана мобилна техника, с която изпитващият да проверява за излъчвани сигнали от електронни устройства по време на провеждането на изпита.

Теоретичните изпити на кандидатите за управление на МПС вече ще се провеждат само в кабинети на ИА "Автомобилна администрация". Това изискване влиза в сила от утре и е едно от измененията в Наредба 38. Промените са част от мерките, предприети от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски за спиране на порочните практики при шофьорските изпити.

Данните от проверките на ИА "Автомобилна администрация", както и на Специализираната прокуратура показаха, че досега резултатите от изпитите се манипулираха с камери, монтирани над работните места в част от изпитните кабинети. Един от похватите бе използването на слушалки, мобилни телефони и други устройства, чрез които верните отговори се диктуват на кандидатите от лица извън залите за изпити. Другите методи за измама са явяване на изпита на различно лице от вписаното в протокола, размяна на таблетите и подсказване на верните отговори. За подобни нарушения от 1 април тази година до момента са анулирани резултатите от изпитите на около 144 кандидати. С новите изисквания ще се установи пълен контрол върху системата за видеонаблюдение и техническите средства при изпитите. Към момента това не беше възможно, тъй като те се провеждаха основно в частни кабинети на учебни центрове в цялата страна.

Водещи

Най-четени