Караш със 100 км/ч в града – 1000 лв. глоба 08.12 | 09:36

Колите на неправоспособни водачи ще остават без номера

От iNews.bg

Днес парламентът се очаква да приеме промените в Закона за движение по пътищата. Сред основните изменения е двойното увеличение на глобите за шофиране с превишена скорост. Един от предложените текстове предвижда водачите да бъдат санкционирани с по 1000 лв., ако карат със 100 км/ч в населено място. По-конкретно става дума за случаите, когато ограничението на скоростта е 50 км/ч, а шофьор на автобус от обществения транспорт или на превозно средство, превозващо опасни товари, е карал със 100 км/ч.

За водачите на леките автомобили санкцията при такава ситуация ще бъде 700 лв. в населено място и 600 – извън него. За всеки 5 км/ч отгоре глобата ще се увеличава с 50 лв., предаде БНТ.

МПС-та, управлявани от водачи без книжка пък ще остават без номера, предвиждат още промените в закона. Регистрационните табели ще се свалят от катаджиите на място, а малкият талон ще бъде отнеман за период от половин до една година за сметка на собственикa на автомобила, независимо дали той е нарушителят.

Над 600 души на седмица хваща КАТ да карат без книжки, сочат по данни на транспортната комисия в парламента. Отнемане на регистрацията ще се прилага и за шофиране след употреба на наркотици, упойващи вещества или алкохол с над 0.5 промила в кръвта.

Водещи

Най-четени