Минаваме на скъпите винетки 01.02 | 08:40

Глобата за каране без валиден стикер е 300 лв.

От iNews.bg

От днес всички шофьори у нас трябва да имат от новите скъпи винетки, за да се движат спокойно по междуградските пътища. Валидността на стикерите за 2015 г. изтече вчера и така от днес автомобилите трябва да бъдат снабдени с новите винетки, които са доста по-скъпи от миналогодишните. Средното увеличаване на цената им е около 50%. Така при леките автомобили годишната винетка вече струва 97 лв., а преди година беше 67 лв. Месечната скочи на 30 от 25 лв., а седмичната – на 15 от 10 лв.

Макар доста по-високите цени на стикерите за 2016 г., които доведоха и до протести в различните градове на България, шофьорите, които карат по републиканската пътна мрежа е препоръчително да се сдобият с новите стикери. Глобата за липса на винетка е доста по-солена от самата лепенка. Ако шофьор бъде хванат да кара без нея, санкцията е 300 лв.

От Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите да закупуват винетки само от официално определените за това места. Стикерите се продават в над 3300 разпространителски пункта. Това са най-вече бензиностанциите, пощите, големите търговски вериги, областните пътни управления, гранично контролно-пропускателните пунктове.

Срещу поскъпването на винетки на няколко пъти се проведоха протести в в много населени места и райони в страната. Въпреки това обаче държавата остана непреклонна и не се отказа от увеличаването на цените на стикерите. Регионалният министър Лиляна Павлова на няколко пъти заяви, че реалната им цена е дори по-висока от определената след поскъпването и за леките автомобили годишната винетка би трябвало да струва 150 лв. Според думите й е било грешка 8 години цената на винетките да не се променя. В същото време обаче поскъпването от 67 до 150 лв. би било шоково и затова е било взето решение цената да не се вдига толкова рязко. Павлова обяви и че е било по-подходящо винетките да поскъпват с по-малко, но всяка година. Така засега остава неясно дали за 2017 г. ще ни очаква ново увеличение на цените на винетките.

Водещи

Най-четени