НПО-та скочиха срещу проектите за нови закони за шофьорите 02.05 | 15:33

Цели 75 страници с критики представиха недоволните срещу планираните изменения

От iNews.bg

НПО-та скочиха срещу проектите за ново законодателство, което касае водачите, шофирането, движението по пътищата, превозите и др. Новите проекти за Закон за движение по пътищата, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства крият рискове за сигурността и не съответстват на Националната стратегия за подобряване безопасността на движение. Около тази теза се обединиха представители на 14 неправителствени организации, сред които Институтът за пътна безопасност, "Велоеволюция" и "Спаси София", предаде БНТ.

Според тях новите предложения за три отделни закона, които да обединят сега съществуващия за движение по пътищата, няма да допринесат за намаляване на катастрофите и жертвите от тях. Затова организациите днес ще представят 75 страници с критики към новия закон в Министерския съвет и в Министерството на вътрешните работи.

"Категорично считаме, че така предложените законопроекти, не трябва да бъдат внасяни, а трябва да продължи работата по тях, за да може да се включат представители на неправителствения сектор, за да убедим българските граждани, че този закон не е срещу тях, а за тях. Моделът на споделената отговорност е изчерпан, той не може да произведе сигурност по нашите пътища. Ние предлагаме нов модел и искам да призова и министър-председателя и президента да обърнат внимание на новия модел, който предлага Института за пътна безопасност', обясни Богдан Милчев, експерт от "Института за пътна безопасност".

Водещи

Най-четени