Над 600 снегорина чистят пътищата 11.02 | 11:37

Част от проходите са затворени за ТИР-ове, някои дори и за бусове

От iNews.bg

Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж. Най-много машини работят в Североизточна България - в областите Шумен, Варна, Добрич и Силистра, и в Родопите - в областите Смолян, Пазаржик и Кърджали, където снеговалежите са най-силни. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия.

Без ограничение за всички моторни превозни средства е преминаването през проходите "Републиката", "Ришки", "Айтоски”, "Обзорски” . Забранени за МПС над 12 т е движението през "Троянски", "Котленски” , "Петрохан", "Шипка", "Предел”, "Рожен”, "Превала" и "Печинско". През "Вратник” и "Твърдишки" е забранено за превозни средства над 10 т, а през "Дюлински” и "Пампорово” за МПС над 3,5 т.

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция". Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Водещи

Най-четени