Нов орган ще премахва безумните знаци по пътищата 07.06 | 15:38

Задължават катаджиите да проверяват и говорят с шофьорите само пред камера

От iNews.bg

С промените в Закона за движението по пътищата ще бъде създаден и нов орган, който ще следи пътните знаци, състоянието на шосетата и техните настилки, дали табелите са поставени правилно или не и т.н. Това стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ Станислав Иванов, който е и заместник-председател на транспортната комисия. Тя ще бъде създадена към регионалното министерство, обясни той пред БНР.

Вероятно тази нова агенция ще се занимава и със забравените по пътищата временни знаци, от които редовно се възползват недобросъвестни катаджии, които застават след останал след приключен ремонт знак за 30 км/ч и глобяват шофьори, които преминават с по-висока скорост, въпреки че във въпросния участък тя е разрешена по принцип. А това, че тази институция ще проверява дали знаците са поставени правилно или не, вероятно ще сложи край на безумните ограничения, с които водачите ежедневно се сблъскват по родните шосета.

В подкрепа на това се изказа и другият заместник-председател на транспортната комисия Георги Свиленски от БСП. Според него промените в закона трябва да бъдат подготвени много добре и така да се премахнат безумните регулации по някои пътни отсечки. Той даде пример с хубав прав междуградски път, на който е поставен знак 50 или пък ограничението е въведено на половин километър от началото на населено място. Според Свиленски, ако тези знаци останат, а предупрежденията за камерите за скорост бъдат премахнати, това ще вкара редица шофьори в "капани".

Станислав Иванов обясни още, че видео и аудиоконтролът в патрулките ще бъде запазен и при новата нормативна уредба. Обмисля се дори и вариант дали катаджиите да не бъдат ограничени да извършват проверките и да разговарят с шофьорите единствено в обхвата на камерите, които следят действията им.

Водещи

Най-четени