Обратното броене до голямото пътуване започна 22.12 | 13:44

От 16:00 ч. се забранява движението на тежки камиони, КАТ ще дебне на всеки километър

От iNews.bg

В близките часове ще започне предпоследното за тази година голямо пътуване. Стотици хиляди автомобили ще се насочат към различни точки на страната. Немалко хора ще се отправят и към чужбина, за да посрещнат Коледа, евентуално и Нова година. Повече от половин милион души тръгват на път днес както с автомобили, така и с влакове и автобуси. За да поемат по-големия брой пътници, превозвачите осигуриха допълнителни места по рейсовете и влаковете.

Около 120 хиляди българи се очаква да напуснат страната. Повечето от тях са се насочили към съседните държави, предаде БНТ.

За да се подпомогне поне малко очакваният силно натоварен трафик, от Агенция "Пътна инфраструктура" спряха всички течащи към момента ремонти по пътищата на страната. Засилено ще е и полицейското присъствие по шосетата и на ключовите места от пътната мрежа.

Освен това от 16:00 ч. до 20:00 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона. Забраната се отнася за всички автомагистрали, главни пътища и ключови участъци с традиционно по-голямо натоварване. Същите ограничения ще има и в последния почивен ден - 27 декември, но те ще са в сила от 14: ч. до 20:00 ч. Забраната не важи единствено за камионите, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

От АПИ съветват шофьорите да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни през 2017 г. можете да намерите ТУК.

Водещи

Най-четени