Падат екотаксите за нови коли и електромобили, вдигат се за старите 06.04 | 13:44

Държавата стимулира покупката на екологични возила

От iNews.bg

Правителството одобри по-ниски екотакси за хибридните, електрическите и новите автомобили, но същевременно с това ги увеличи за употребяваните коли на възраст над 10 години. Целта е да се стимулира покупката на нови и по-екологични автомобили, които не замърсяват въздуха, обясни след заседанието на Министерския съвет министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Според приетите изменения в Наредбата за продуктовите такси за новите автомобили еконалогът пада с 5% или 8 лв., а за най-старите возила таксата скача с 3%, което отново се равнява на 8 лв.

Най-големият стимул е насочен към желаещите да си купят електромобил - за тях еднократната продуктова такса пада с 30% и става 102 лв.

"В България има регистрирани около 3,9 милиона коли. Голям процент от тях са на възраст над 10 години, а средната е около 16 години", отчете Василева. Тя обаче увери, че държавната политика все пак е съобразена със стандарта на живот и с икономическите условия в страната.

"Промените, които предлагаме, са изражение на политиката за преминаване към по-нови превозни средства, но не генерират сериозни тежести за хората, които не могат да си позволят", подчерта екоминистърът.

 

 

Водещи

Най-четени