Правят още зарядни станции за електромобили в София 07.12 | 17:30

Столична община и ЧЕЗ ще си сътрудничат в популяризирането на електротранспорта

От Кристиан Костурков

В София ще има още зарядни станции за електромобили. Така собствениците на такива превозни средства ще могат да ги зареждат на повече места и по този начин ще се стимулира увеличаването на броя на автомобилите на батерии. Проектът ще бъде реализиран от Столична община и "ЧЕЗ Разпределение България", които днес подписаха меморандум за сътрудничество в сферата на електромобилността. До момента общината е изградила 6 такива станции, припомни столичният кмет Йопрданка Фандъкова. Тя изрази надежда, че с увеличаването на броя на зарядните станции все повече хора ще се доверят на електромобилите и така ще се намали допълнително изхвърлянето на вредни газове в София.

Фандъкова припомни и че Столична община е въвела и други мерки, целящи стимулиране и популяризиране на електромобилите. Собствениците на коли на батерии паркират безплатно в синя и зелена зона и така спестяват от собствения си бюджет. Освен това икономиите спрямо автомобилите с дизелови и бензинови двигатели също са големи, допълни председателят на Българската асоциация за електрически превозни средства Мартин Заимов. Той обясни, че разликата в цената на един електромобил спрямо такъв с двигател с вътрешно горене се избива за 3 години, ако шофьорът изминава средно по 60 км на ден. Освен това самият електромобил се разваля доста по-рядко от бензиновия или дизеловия. Също така колите на ток имат и по-малко части. Според Заимов те са около 1000, докато при автомобилите с двигател с вътрешно горене те са 3000, а при хибридните дори още повече.

Заимов допълни и че с всяка следваща година електромобилите у нас се увеличават. Според данни на Асоциацията през 2014 г. у нас са били продадени над 150 такива коли. И това се отнася само за официалните вносители. "Никой не води статистика за внесените от чужбина втора употреба, а също и конверсираните от двигатели с вътрешно горене", допълни той.  

Водещи