Пускат „зелена вълна“ по задръстени булеварди 28.05 | 17:41

Светофарите ще предупреждават кога ще светне червено

От Кристиан Костурков

По натоварените булеварди в страната, където често се получават задръствания, ще бъде пусната т.нар. "зелена вълна". При това положение колите ще могат да преминават през цялата артерия и без да се налага да спират. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от депутата на Реформаторския блок Петър Славов. Идеята беше приета от парламента на първо четене. Чрез измененията в нормативната уредба се регламентира, че по основни пътни артерии в градовете светофарите ще бъдат синхронизирани да пропускат колоната без да я спират. По този начин и при спазване на определена скорост, автомобилите ще могат да преминават по въпросните булеварди без да видят червен сигнал. Зелената вълна, както и самата препоръчителна скорост пък ще бъдат указвани със специални знаци, поставени по светлинната уредба. Така шофьорите ще знаят, че спазвайки я, ще преминат целия участък без да попадат в задръстване.

Всички светофари в страната ще сигнализират на водачите, когато наближава времето зеленият сигнал да стане червен, предвиждат още промените в Закона. Новото правило ще важи за тези уредби, които не са снабдени с таймер, който отчита оставащото време до смяната на цвета на светофара. Така, ако подобна уредба липсва, самата зелена светлина ще започва да мига, когато наближава спирането на движението в съответната посока. Ако светофарът не разполага с такава възможност, ще му бъде монтирано допълнително оборудване, предвижда още промяната в нормативната уредба.

Дори и без изискването да е заложено в Закона за движение по пътищата в момента, в някои градове на определени кръстовища вече функционират такива светофари. Обикновено при тях зелената светлина примигва 4 пъти преди светлинната уредба да премине към жълт и после червен сигнал.

Водещи

Най-четени