Снимат джигитите на пътя без предупреждение 02.06 | 13:07

От КАТ поискаха промяна в закона, за да махнат знаците, от ГЕРБ вече внесоха предложението

От iNews.bg

Камерите за скорост по пътищата скоро може да започнат да снимат изненадващо и без предупреждение. От КАТ искат задължението зоните, в които работят стационарните и мобилните радари, вече да не бъдат обозначавани и шофьорите да не знаят, че може да бъдат снимани. Това стана ясно от думите на инспекторът от "Пътна полиция" Мария Ботева пред Нова телевизия.

"Смятаме, че трябва да бъдат махнати обозначителните табели, които показват къде на пътя има камери за наблюдение. Радваме се и на подкрепата на правителството за това", обясни тя. Инспектор Ботева обаче уточни, че за да започне тази промяна, трябва първо да бъдат направени законодателни промени. Затова полицаите се надяват на подкрепа и от страна на депутатите.

Обмисля се също Законът за движение по пътищата да се раздели на три. Според експертите на МВР ще е добре да се oтдели частта за обучението на водачите и регистрирането на моторни превозни средства от същинската, която касае поведението на шофьорите на пътя и съответно санкциите.

Трябва също така да се актуализира наредбата за реда, по който се установява дали шофьорът е употребил алкохол и наркотици, отбеляза Ботева. Същата теза защити по-рано тази седмица и главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. Същевременно, Ботева коментира, че вече са взети мерки срещу корупцията при пътните полицаи и те се намират под постоянно видеонаблюдение.

Малко по-късно от ГЕРБ внесоха въпросните предложения за промяна на Закоа за движение по пътищата. Освен премахването на предупредителните табели за камерите, те съдържат и други изменения. Едно от тях предвижда да се свалят регистрационните номера на автомобил за срок от половин до 1 година година, ако собственикът му го е дал за ползване на лице без книжка. Същата санкция ще важи и ако самият собственик е шофирал колата си без свидетелство за управление на МПС или след употреба на алкохол.

"Статистиката сочи, че от 21-и януари т. г. до днешна дата са установени над 9 хиляди случая на водачи с невалидни шофьорски книжки или с липсващи такива. Само в 10% от случаите водачите са и собственици на МПС-та", посочи Павел Христов от ГЕРБ, цитиран от Нова ТВ.

Водещи

Най-четени