Стотици катаджии ще дебнат джигити по пътищата 18.04 | 14:09

Полицията започва мащабна акция срещу превишената скорост

От iNews.bg

Стартира операция за контрол на скоростта на територията на страната. Операцията се провежда по инициатива на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL. От 6:00 ч. утре до 6:00 ч. на 20 април катаджиите започват операция под името "24 часа контрол на скоростта". Целта е намаляване на пътнотранспортните произшествия, предизвикани от бързото шофиране. В рамките й екипите на "Пътна полиция" ще са разположени в населените места, главните пътища, магистралите и третокласните шосета и ще следят основно за скоростта.

Подобна операция се провежда от TISPOL от 2013 г. Миналата година в нея се включиха 12 906 пътни полицаи от 22 страни на Европейския съюз, които провериха 2 463 622 моторно-превозни средства.  Обобщено за целия ЕС е установено, че 4,97% от водачите на моторни превозни средства са шофирали с превишена от разрешената скорост.

"Скоростта, както в България, така и в другите държави от Европейския съюз, е основната причина за възникване на тежките произшествия с най-голям брой загинали и ранени. Затова и ние, като членове на TISPOL, се включваме в тази инициатива. Всички налични мобилни и стационарни камери ще бъдат ангажирани за контрол на скоростта, така че ще се следи за спазване на максимално допустимата скорост по пътищата и ще се налагат санкции на нарушителите", поясни началникът на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" комисар Бойко Рановски.

Подобна операция се провежда за трета поредна година, припомни ст. инспектор Росен Рапчев. По думите му " в деня, в който се осъществява толкова мащабен контрол на скоростта, шофьорите се движат по-внимателно, което допринася за рязкото намаляване на пътните инциденти".

Водещи

Най-четени