Адът в Алепо продължава! Руска въздушна атака погуби 14-членно семейство 17.10 | 20:02

Външните министри на ЕС осъдиха престъпленията на Москва и Дамаск срещу сирийския народ

От iNews.bg

14 души от едно семейство бяха убити при въздушен удар в контролираната от бунтовници източна част на северния сирийски град Алепо днес. Списъкът на жертвите при бомбардировката в града включва две 6-седмични бебета и още 6 деца под 8-годишна възраст. Спасителните екипи обявиха, че атаката е била извършена от руски военни самолети, предаде Ройтерс, като се позова на Гражданска защита.

Най-малко 12 цивилни бяха убити при въздушни удари срещу Алепо днес, предаде по-рано Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Пет деца са сред загиналите при бомбардировките в квартал Мардже, в контролираната от бунтовници източна част на северния сирийски град, уточни базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия. Десетки хора са били ранени или все още са под развалините.

Така общият брой на загиналите при въздушни удари в Алепо през последните 24 часа достигна най-малко 45, отбелязва Франс прес.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека е документирал гибелта на 448 човека при въздушни удари в Алепо, откакто сирийските правителствени сили започнаха миналия месец с руска подкрепа офанзива за установяване на пълен контрол над града след провала на договореното от САЩ и Русия примирие, отбелязва Ройтерс.

Сирийската държавна информационна агенция САНА, цитирана от ТАСС, съобщи за десетки убити терористи, както властите наричат всички в унищожения туристически град, които се борят срещу режима на Асад.

Седем бойци са били ликвидирани и 42 - ранени, при унищожаването на три укрепени позиции на терористи в североизточната част на Алепо днес.

29 екстремисти от "Джебхат Фатах аш Шам" са били убити в източни квартали на града през последните 24 часа. Тази групировка доскоро се наричаше "Джебхат ан Нусра" и бе сирийският клон на "Ал Каида" преди да се преименува и да скъса с терористичната мрежа.

Междувременно Европейският съюз остро осъди Русия за причиняване на "неизмерими страдания” с бомбардировките на сирийския град Алепо и посочи, че въздушните удари на Москва и Дамаск са равнозначни на военни престъпления, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"От началото на офанзивата на режима и неговите съюзници, най-вече Русия, интензивността и мащабът на въздушните бомбардировки в източен Алепо са очевидно несъразмерни”, се казва в изявление на външните министри на ЕС след срещата им в Люксембург.

"Съзнателното превръщане на болници, медицински персонал, училища и важни инфраструктурни обекти в мишени, както и използването на петролни бомби, касетъчни бомби, химически оръжия, представляват катастрофална ескалация на конфликта, достигаща до военни престъпления”, изтъкват външните министри на ЕС.



Водещи

Най-четени