Доказано: Радикални ислямисти са атакували метрото в Санкт Петербург 06.04 | 10:36

В кървавия атентат загинаха 14 души, десетки са ранени

От iNews.bg

Разследването на кървавия атентат в метрото в Санкт Петербург потвърди, че нападателите са радикални ислямисти. Мъжът, открил огън срещу сътрудниците на полицията тази нощ в руския град Астрахан, е бил ликвидиран при ответната стрелба. Съучастниците му обаче са успели да избягат, предаде БНТ.

Трима сътрудници на полицията в южния град Астрахан бяха ранени при опит да спрат автомобил тази нощ. Властите разпознаха един от нападателите и като извършител на убийството на двама пътни полицаи в града, извършено часове след атентата в Санкт Петербург. 

Междувременно продължава разследването на атентата в метрото в Санкт Петербург. При нападението загинаха 14 души, а десетки са ранени. Атаката беше извършена от атентатор самоубиец от Киргизстан. Роднини на нападателя твърдят, че той не е бил фанатизиран ислямист.

Според Федералната служба за сигурност обаче самоубиецът е поддържал връзка с радикална нелегална мрежа, която симпатизирала на "Ислямска държава".

В хода на разследването вчера бяха арестувани 7 души - граждани на централноазиатски държави. Към момента няма данни те да са свързани с терористичния акт, но са заподозрени, че са вербували хора за "Ислямска държава".

Все още никой не е поел отговорност за атентата и няма отговори на въпроса защо втората руска столица на река Нева стана мишена.

Водещи