Напрежението в нападнатото посолство на САЩ в Ирак расте, има убит! Тръмп с остри думи срещу Иран 31.12 | 18:00

Посланикът на САЩ в Ирак Матю Тюлар е напуснал столицата Багдад и е в неизвестност

От iNews.bg

US президентът Доналд Тръмп е бесен на случващото се днес в Ирак. Най-могъщият човек на планетата заяви, че Иран е организирал атаката срещу американското посолство в Багдад и ще понесе отговорността за това, предаде Ройтерс.

"Иран уби един американски цивилен подизпълнител и рани много други. Отговорихме твърдо и винаги ще го правим. Сега Иран организира нападение срещу американското посолство в Ирак. Те ще понесат пълната отговорност. Освен това очакваме Ирак да използва силите си за сигурност, за да защити посолството, за което сме уведомили иракските власти", написа Тръмп в Туитър.

По-рано през деня десетки гневни привърженици на шиитски милиции нахлуха в комплекса на американското посолство в Багдад, след като разбиха портал и подпалиха приемна. Те изгориха знамена на САЩ и издигнаха плакати, призоваващи посолството да бъде закрито. Протестиращите изтръгнаха охранителните камери от стената на посолството на фона на опитите на иракските сили за сигурност да ги задържат.

В отговор американските части, охраняващи сградата на посолството, употребиха сълзотворен газ срещу демонстрантите, за да ги разпръснат. Те игнорираха призивите да се оттеглят от територията на дипломатическата сграда. Посланикът на САЩ в Ирак Матю Тюлар е напуснал столицата Багдад и е отишъл неизвестно къде, съобщават същевременно медии в Близкия изток.

Източниците са добавили, че и останалите служители на американското посолство са напуснали, като част от тях са били преместени в консулството на САЩ в Ербил, столицата на автономен Иракски Кюрдистан.

Външното министерство на Ирак е отказало да коментира информациите. Ведомството се е подготвяло да привика Тюлар, за да протестира във връзка с въздушните нападения през уикенда срещу седалището на подкрепяната от Иран шиитска паравоенна групировка "Катаиб Хизбула" в Ирак, извършени от американските военновъздушни сили, което беше ответен удар срещу ракетна атака срещу американски военнослужещи в региона.

Водещи

Най-четени