Само за една среща на върха Сеул-Пхенян: Без ядрени оръжия на Корейския полуостров 27.04 | 15:03

Двамата лидери се разбраха още за край на враждебните действия и по-близки отношения със САЩ

От iNews.bg

Добра новина за целия свят след срещата на върха между Сеул и Пхенян. Освен, че стана сама по себе си историческа, тя изглежда ще доведе и до исторически резултат, който ще потуши ексалиралото напрежение поне в тази част на света. Ръководителите на Северна и Южна Корея Ким Чен Ун и Мун Дже Ин подписаха декларация, в която се съгласяват да работят за "пълната денуклеаризация на Корейския полуостров", предаде бТВ, позовавайки се на Ройтерс.

На първата си срещата на върха двете страни декларираха, че ще се стремят към споразумение за "траен и солиден” мир на полуострова. Съвместната декларация включва също обещания за съкращаване на въоръженията, прекратяване на "враждебните действия", превръщането в "зона на мира" на силно укрепената граница между Севера и Юга и за стремеж към многостранни разговори с други страни, сред които Съединените щати.

Рано тази сутрин Ким Чен- Ун пресече демаркационната линия, разделяща полуострова и така стана първият севернокорейски лидер, който посещава Южна Корея след края на войната през 1953 година. Като символичен жест за затоплянето на отношенията двамата лидери си стиснаха ръцете на граничната линия.

2054039

Водещи

Най-четени