Незапомнен потоп в Луизиана взе 7 жертви, 30 хиляди евакуирани 16.08 | 11:58

Реките в южната част на щата преляха, заляха с кал, няма електричесво

От iNews.bg

Седем души загинаха, а 30 000 бяха спасени и евакуирани във временни центрове, след като реките в южната част на щата Луизиана излязоха от коритата си. В някои райони количеството валеж от четвъртък насам е равно на 50-сантиметров воден стълб. В резултат на това обширни области от щата са залети с кални води, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

1764185

"В момента щатът преживява историческо наводнение, което чупи всички рекорди”, каза губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс. Той предупреди, че наводнението не е свършило и не е ясно кога придошлата вода ще започне да се оттегля и дали няма да продължи да се покачва на някои места.

14 000 души са в убежища, основно в столицата на щата Батън Руж и околните общини. 78-годишна жена е била спасена, след като прекарала нощта в клоните на дърво.

Полицията съобщи, че националната гвардия на Луизиана ще помага за настаняване на евакуираните във временни центрове, сред които са филмово студио и развлекателен център в Батън руж. Около 40 000 домове и търговски обекти са без електричество.

1764184

Река Амит, която е изтокчник на наводненията на много места, е повишила нивото си с 4,3 метра.

Много църковни енории събират дарения за жертвите на потопа – храна, одеяла, ученически униформи, спално бельо и хигиенни продукти.

Спасители в лодка успяват в последния момент да извадят жена от потъваща кола. Когато тя се опитва да се върне заради кучето си, спасител се гмурка в калната вода и изважда и него.

Само между петък и събота националната гвардия е спасила с лодки, хеликоптери или високо проходим транспорт 500 души и 61 домашни любимци.

Водещи

Най-четени