Антониу Гутериш почти сигурно е новият генерален секретар на ООН (ДОПЪЛНЕНА) 05.10 | 19:02

Португалецът събра 15 гласа „за“ и нито 1 „против“ от членовете на Съвета за сигурност, никой няма да налага вето, включително Русия

От iNews.bg

Съветът за сигурност на ООН постигна съгласие португалецът Антониу Гутериш да бъде новият генсекретар на ООН. Това съобщи посланикът на Русия в ООН Владимир Чижов, предаде БГНЕС.

Антониу Гутериш е почти сигурният нов генерален секретар на ООН, съобщиха и дипломатически източници, цитирани от Ройтерс. При шестото поредно гласуване в Съвета за сигурност на организацията той е събрал най-голяма подкрепа – 15 гласа "за" и нито един "против".

Нито една от петте страни с право на вето в Съвета за сигурност - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция, не са гласували против него.

Toва бе първото гласуване, в което техните бюлетини бяха обозначени с различен цвят от този на бюлетините на непостоянните 10 без това право и сигурна индикация, че около кандидатурата на бившия португалски премиер има консенсус.

Очаква се официалният вот на Съвета за сигурност на ООН да бъде утре сутрин в 10.00 часа местно време в Ню Йорк (17.00 българско). След това гласуване трябва да се проведе и в 193-членното Общо събрание на ООН.

Според информирани източници резултатът на Кристалина Георгиева е бил разочароващ.

От "РИА Новости" отбелязват и че за обявяването на името на фаворита за поста пред журналистите са излезли всичките 15 страни-членки на Съвета за сигурност. Което е сигурен знак, че всички представители са били единодушни в избора си и при утрешното гласуване едва ли ще има изненади.

Постът Генерален секретар на ООН ще бъде овакантен от Бан Ки Мун на 1 януари догодина. Според правилата за избиране на тази длъжност претендентът трябва да получи от представителите на Съвета за сигурност минимум 9 гласа "за", включително и на петимата постоянни членове – Франция, Русия, САЩ, Великобритания и Китай, всеки от които имат да налагат вето върху решението. Което вече е факт. Следващата стъпка е името на одобрения кандидат да бъде внесено за утвърждаване от Генералната асамблея на ООН. Така след днешния ден е почти сигурно, че Антониу Гутериш ще бъде новият генерален секретар на Организацията.

Водещи

Най-четени