Аржентина тръгва на национализация, за да се справи с високите цени на горивата 17.04 | 19:00

Решението представлява пряк сблъсък с Испания

От Ивайло Ачев

В опит да контролира енергийните резерви на страната си и да се справи с поскъпващите горива, аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер внесе законопроект за национализиране на най-голямата местна петролна и газова компания YPF, предаде AP.

Според Кирхнер законопроектът, с който 51% от акциите на YPF ще станат собственост на държавата, ще позволи на Аржентина сама да контролира енергийното си потребление.

Досега мажоритарният дял в YPF се държеше от испанската компания Repsol, а Мадрид вече реагира много негативно на намеренията на Буенос Айрес и предупреди, че ако се стигне до национализация на YPF, Аржентина може да очаква изолация на международната сцена и оттегляне на външните инвеститори.

Съдбата на YPF стана особено актуална след като компанията се натъкна на големи залежи от петрол и природен газ на аржентинска територия. През тази година Аржентина ще внесе петрол и газ на стойност 10 млрд. долара, а новите находища могат значително да понижат това количество.

По думите на Кирхнер Аржентина е "единствената държава в света, която има достатъчно големи петролни залежи, но не ги разработва". Национализацията обаче ще означава сериозен удар за Repsol, тъй като 42% от резервите на компанията идват от YPF.

Водещи

Най-четени