БСП иска нови консултации преди третия мандат 22.07 | 14:45

Трудности при формирането на правителство

От iNews.bg

Българската социалистическа партия (БСП) отправи призив към президента Румен Радев за провеждане на нов кръг консултации преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство. Според социалистите, текущата ситуация в парламента затруднява съставянето на стабилно правителство и е необходим допълнителен диалог между партиите.

Трудности при формирането на правителство
Социалистите изразиха опасения, че ще бъде трудно да се формира правителство в настоящия парламент, но заявиха, че няма да се откажат. Ако третият мандат бъде връчен на тях, те ще направят опит за съставяне на експертен кабинет, който да управлява страната в този труден политически момент.

Днес президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на коалицията ПП-ДБ. Папката с мандата бе получена от кандидата за премиер Николай Денков, който веднага я върна празна. Това действие подчертава трудностите и разногласията в парламента, които пречат на съставянето на правителство.

Парламентарни промени и трети мандат
Формацията ПП-ДБ получи втория мандат след като част от депутатите на Движението за права и свободи (ДПС) напуснаха или бяха изключени от парламентарната група. Така ПП-ДБ стана втората по численост парламентарна група в Народното събрание.

Според Конституцията, при връщането на втория мандат, президентът има седем дни да връчи третия мандат. Третият мандат се дава на председател на парламентарна група, а не на кандидат за премиер, което създава допълнителни предизвикателства пред партиите в Народното събрание.

Водещи

Най-четени