БЧК получава 700 хил. лв. за разпределение на храни от ЕС 25.05 | 14:13

Храните от интервенционните запаси на ЕС са предназначени за социално слаби българи

От Андриян Георгиев

Българският червен кръст (БЧК) ще получи 700 хил. лв. за разпределение на храни от интервенционните запаси на ЕС за социално слаби хора в страната, съобщи пресслужбата на Министерския съвет (МС). 

Правителството прие постановление за предоставяне на средства на БЧК за транспортни и административни разходи за изпълнението на плана за разпределението на храните от ЕС. Средствата се отпускат от държавния бюджет.

Разпределението на храни от интервенционните запаси за най-бедните в ЕС е една от пазарните мерки, която се прилага от голям брой държави членки. Нейните цели са да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се хора чрез безплатно раздаване на храни, както и да бъдат реализирани неизползваните интервенционни запаси от земеделски продукти.

От преслужбата на МС напомнят, че България е заявила пред Европейската комисия (ЕК) желание да прилага тази мярка още през първата година от членството на страната в ЕС. Програмата се изпълнява успешно три поредни години благодарение на партньорството с БЧК.

В края на миналато година с решение на ЕК на България бяха предоставени 11 042 840 евро за реализация на план за благотворителност за 2011 г. Планът ще бъде реализиран от ДФ "Земеделие" - Разплащателна агенция, в партньорство с БЧК и Агенцията за социално подпомагане.

Предвидено е лицата в неравностойно положение, посочени от Агенцията за социално подпомагане (приблизително 205 хил. бенефициента) да получат ориз, брашно, спагети, постни лозови сарми, нишесте, грис и обикновени вафли до изчерпване на финансовия ресурс.

Предвижда се да бъдат раздадени през 2011 година 8 775 т. хранителни продукти.

Отпуснатите 700 хил. лв. на БЧК са необходими, за да не се допусне провал на най-мащабната благотворителна операция на територията на страната и да бъде усвоен отпуснатият от ЕС финансов ресурс.

Водещи

Най-четени