Амнистията на политиците в Македония пада, но само ако те поискат 19.05 | 22:40

ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ гласуваха промените, хората на Зоран Заев бойкотираха

От iNews.bg

С 65 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се" депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ гласуваха днес измененията и допълненията на проектозакона за амнистията. Лицето, за което е взето решение за амнистия, има право да подаде до президента Георге Иванов искане за анулиране на помилването, предаде БГНЕС.

Държавният глава е длъжен в срок от 30 дни да анулира взетото решение за амнистия.

Опозицията от СДСМ бойкотира днешното гласуване, тъй като според тях анулирането на амнистията трябва да бъде цялостно и да важи за всички, а не да бъде само за тези, които поискат това от президента.

На гласуването не присъстваха и представители от ДПА. На 18 май Конституционният съд спря предизборната кампания и на практика отмени провеждането на предсрочните парламентарни избори на 5 юни. Същия ден парламентът в Скопие бе свикан на извънредно заседание след разпускането си в началото на месец април. Парламентът освободи подалите оставка министри от опозицията и гласува промени в изборния закон. С днешното решение се дава възможност на македонския президент Георге Иванов да преразгледа амнистията, която той обяви на 12 април, засягаща 56 души.

Водещи

Най-четени