Без фериботи в Гърция заради 24-часова стачка 03.09 | 09:56

Моряците искат за по-добро заплащане

От Ани Романова

Днес гръцките фериботи ще останат в пристанищата, прекъсвайки връзките между островите и континентална Гърция, след като влиятелният профсъюз на гръцките моряци обяви 24-часова стачка с искания за по-добро заплащане.

Стачката идва в края на летния сезон и от фериботните компании осигуриха допълнителни курсове в неделя, за да отговорят на туристическите нужди през уикенда преди стачката.

Изтъквайки като причина замразяването на заплатите поради икономическата кризата в Гърция, моряците от профсъюза обявиха решението за стачка, след като не успяха да се споразумеят с работодателите за увеличение от 5% на заплатите.

Независимо от двугодишния ръст в отрасъла, работодателите предлагат увеличение само с 1% сега и още 1% следващия юни.

Синдикатът се надява на успех, предприемайки 24-часовата стачка в активния туристически сезон. Пристанищната полиция обаче не очаква много туристи да бъдат засегнати, тъй като фериботните компании са ги информирали през седмицата и не са продавали билети за понеделник. Най-силно засегнати от стачката са островите без летище.

Това е първата стачка в Гърция след 21 август, когато след осем години на сериозни съкращения на разходи и международни спасителни мерки, Гърция обяви, че излиза от кризата. Въпреки, че ограниченията в бюджета остават, Алексис Ципрас обеща да увеличи минималната работна заплата, която спадна от 760 евро на месец преди кризата до 586 евро днес.

Снимка: Фейсбук

Водещи

Най-четени