Бум на Ковид-19 в детски лагери в Ханя и Халкидики 10.07 | 10:15

Гръцките власти на крак

От iNews

Десетки заразени деца в Ханя и Халкидики вдигнаха вчера на крак гръцките здравни власти. Засегнати са два детски летни лагера в Ханя, западен Крит, и Халкидики, Централна Македония, съобщи информационният портал "Keep Talking Greece".

Лагерът в Ханя беше затворен, след като над 30 деца бяха тествани положително за Ковид-19.

Според местни медии с положителни резултати от тестовете са и двама членове на персонала, работещи в лагера. Лагерът отвори врати на 1 юли и прие 220 деца на възраст между 6 и 16 години.

Въпреки че родителите нямат право да посещават лагера, някои от тях отидоха до там и успяха да разговарят с децата си през оградата, съобщи държавната телевизия ERT. Част от децата вече са изведени от своите родители.

Съобщава се, че съоръжението трябва да бъде дезинфекцирано и отворено отново на 15 юли след задължителен бърз тест за младите почиващи.

Най-малко 14 деца на възраст между 13 и17 години са тествани  в петък положително за Ковид-19 в летен лагер в Халкидики, където се твърди, че почиват деца от Халкидики, Солун и райони на Централна Гърция. Съобщава се, че властите са започнали процес на проследяване веднага, след като тестовете са се оказали положителни и са евакуирани шест палатки с 13 души, информира БГНЕС.

Отговорните за лагера посочват, че са предприели всички необходими действия, предвидени в здравните протоколи и са информирали здравните органи и Гражданска защита.

Според последната информация здравните власти разглеждат възможността за целенасочени действия от мобилните екипи на Националната организация за обществено здраве (EODY) и Гражданската защита във всички големи летни лагери в страната.

 

 

 

Водещи

Най-четени