Гърция ни обеща газова тръба 18.06 | 16:36

София и Атина ще работят заедно за сигурността на Балканите

От Кристиан Костурков

Гърция обеща на България, че междусистемната газова връзка между двете страни ще бъде осъществена. Това стана чрез думите на министъра на външните работи на югозападната ни съседка Никос Кодзиас, който се срещна с българския си колега Даниел Митов в София. По повод несъстоялото се подписване на окончателното инвестиционно решение за тръбата Стара Загора-Комотини, което беше планирано за 12 юни, Кодзиас беше категоричен, че това ще се случи и газопроводът ще го има.

"Бъдете сигурни, че ще стане. Лично аз съм се ангажирал с този въпрос, имаме голямо доверие към този проект, това е наше решение, взето на правителствено ниво и ние ще го придвижим напред, защото то е не само икономически изгодно, но и обезпечава енергийната сигурност", казва гръцкият външен министър, цитиран от БТА.

Интерконекторът между газопреносните системи на България и Гърция реално ще постави началото енергийната диверсификация и енергийния съюз на ЕС, заяви след срещата Даниел Митов. Вертикалният газов коридор, който също ще започва с междусистемната връзка от Стара Загора до Комотини, има най-сериозен потенциал за осигуряване на енергийната сигурност както на Югоизточна Европа, така и на целия ЕС, каза още българският външен министър. Той допълни и че страната ни е готова да участва и ще подкрепя всички инициативи на Европейския съюз за диверсификация на енергийните доставки и изграждането на необходимата за целта инфраструктура.

Първите дипломати на София и Атина обсъдиха също ситуацията и отношенията на Балканите. Като членове на ЕС и НАТО България и Гърция носят отговорност за сигурността и стабилността в региона, заяви Митов. Той изтъкна, че София провежда последователна политика в подкрепа на европейската и евроатлантическата интеграция на държавите от Западните Балкани. Но това трябва да се случва само, когато са налице съответните критерии, включително поддържането на добросъседски отношения, допълни още външният ни министър. И припомни, че България, като ротационен председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) е инициирала подготовката на декларация за ненарушимостта на границите в Югоизточна Европа и благодари на Гърция за подкрепата на тази инициатива. От своя страна Никос Кодзиас посочи, че нашата история е имала и хубави, и трудни моменти и ни е научила да живеем в мир, сигурност, стабилност и приятелство. Според думите му обаче регионът ни също трябва да се научи на определени неща. И по-конкретно да се подчинява на законите, както и да възприеме културата на компромиса, която е привнесена от европейската култура.

Водещи

Най-четени