Македония със сълзотворен газ срещу бежанците 21.08 | 14:03

При сблъсъците има ранени

От Велина Дерилова

Македонската полиция е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне хиляди емигранти, опитващи се да влязат откъм границата с Гърция, предаде BBC. Около 3000 души прекараха нощта на открито и с настъпването на сутринта няколко пъти опитаха да пробият полицейската охрана. Ранените са поне 8.

Сблъсъците идват ден след като страната обяви извънредно положение заради масовото нахлуване на бежанци, пътуващи към северна Европа. Западната ни съседка се превърна в основна транзитна точка за емигранти от Близкия изток, Азия и Африка. Само за последните два месеца от там са минали близо 44 000 души. 

В последните седмици напрежение имаше на гарата в Гевгелия, където емигранти се опитаха да се качат на препълнени влакове, пътуващи на север. Извънредно положение беше обявено още в северно Куманово, откъдето минава маршрутът за Сърбия.

По официални данни близо 160 000 души са стигнали до бреговете на Гърция от януари насам. Появиха се опасения, че затваряйки границите си, Македония ще предизвика огромни струпвания на бежанци. 

Водещи

Най-четени