Минимум 2 месеца още гърците няма да разполагат с банковите си сметки 12.07 | 16:05

Съпротива в ЕС срещу плана на Берлин да изхвърли Атина за 5 години от еврозоната

От iNews.bg

В най-добрия случай гръцкото правителство ще ограничи поне още два месеца движението на банкови капитали, в това число и тегленето на големи суми от личните сметки на гърците. Това заяви министърът на икономиката на южната ни съседка Георгиос Статакис, цитиран от Ройтерс и БТА.

Гръцките банки могат да бъдат отворени за клиенти още идната седмица, ако правителството на Алексис Ципрас успее да постигне споразумение с кредиторите от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за предоставяне на нов спасителен заем за гръцката икономика, посочи министърът.

Той обаче предупреди, че дори да има скоро споразумение, ограниченията при теглене на налични пари и изнасяне на капитали ще останат в сила още няколко месеца.

Според съобщения на медиите в Атина скоростта на теглене на средства в Гърция е достигнала 100 милиона евро на ден.

Междувременно вече се наблюдава сериозна съпротива срещу неофициално представения 5-годишен план Grexit на германския финансов министър Волфганг Шойбле за излизане на Гърция от еврозоната.

Германската Зелена партия определя като "противоконстуционен" плана на Шойбле за изхвърляне на страната от единния валутен съюз, съобщи в. "Телеграф", цитиран от БТА и БГНЕС.

Любопитното е, че зелените са определяни като потенциален коалиционен партньор на управляващия в момента Християн-демократичен съюз (ХДС), ако се класират на следващите парламентарни избори през 2017 г., коментира вестникът.

В същото време външният министър на Люксембург Жан Аселборн заяви пред в. "Зюддойче цайтунг", че Германия е на път да създаде мащабен конфликт с Франция, ако Берлин продължава да оказва натиск за изтикване на Гърция от зоната на единната валута, дори и това да се случи за ограничен във времето срок.

Ако се стигне до такъв конфликт между Берлин и Париж, може да се разруши немско-френската ос в блока, което "би било катастрофа за Европа", отбелязва "Зюддойче цайтунг". И прави заключението: "Би било фатално за репутацията на Германия в ЕС и в света ако сега Берлин не използва създалата се възможност, предоставена от предложенията за гръцки реформи".

 

 

Водещи

Най-четени