Нови Covid ограничения влизат в сила в Гърция от петък 13.07 | 16:41

От 16 юли до края на месец август във всички закрити помещения на заведенията ще се допускат само ваксинирани срещу показване на сертификат

От iNews

Нови ограничителни мерки срещу Covid-19 влизат в сила в Гърция от петък, предава кореспондентът на БНР.

Има нареждане на министъра на здравеопазването Кикилиас от 16 юли до края на месец август във  всички закрити помещения на заведенията да се допускат само ваксинирани срещу показване на сертификат.

Нощните заведения - барове и дискотеки на открито ще работят с намален брой клиенти, като не се позволява да има правостоящи. Постановява се строго спазване на дистанция между масите и клиентите.

Нежелаещите да се ваксинират сред здравните работници и персонала на заведенията за възрастни хора излизат принудително в неплатен отпуск.

Зрителите на всички спортни събития трябва да са ваксинирани. Малолетните могат да посещават мачове само с направен тест и декларация от родителите.

Санкциите за нарушения на собственици на заведения са глоби от 2 хиляди до 10 хиляди евро и отнемане на лиценз до два месеца.

Работодателите в държавния и в частния сектор получават право да изискват здравния статус на служителите. Юристи коментират, че това е в нарушение на закона за личните данни.

Най-четени